Posetili smo decu u Svratištu


Deca ulice su deca bez doma, deca sa burnom i nepromenjivom prošlošću. Svi smo ih često viđali ali mnogo ređe smo mislili o njihovim životnim pričama. Ostavljeni su od svojih najbližih, koji možda nisu više živi, ili nisu mogli, a verovatnije nisu želeli o njima da brinu. Na ulici, leti i zimi spavaju po haustorima, klupama, kartonskim kutijama, šahtovima, parkovima, gde ih viđemo svakog dana. Bore se za život, preživljavaju brišući stakla automobila, prošnjom, čuvajući parkinge ili prodajom stvari koje smo mi sami odbacili.

Naša deca su tokom februara meseca na radionici Mudrovanje filzofirala na temu: Činiti dobro drugome. Radionicu smo zaokružili dobrim delom. Pričali smo našoj deci o tome da postoje deca koja odrastaju drugačije. To su ona deca koju su ponekad sretali i kojima su se možda nekad čudili, ili ih se i plašili. Pričali smo im o deci koja odrastaju bez roditelja, bez stana, bez vrtića Povratak prirodi. Naša deca su u dogovoru sa svojim roditeljima napravila poklon pakete za decu ulice.

Kontaktirali smo Svratište za decu ulice, gde nam je rečeno da im najviše treba garderoba, školski pribor i društvene igre.

U utorak, 28. 2, bili smo u objektu na Novom Beogradu, iza Maksija u ulici Narodnih heroja 63. Ovo je novootvoreni objekat Svratišta i koristi se kao dnevni boravak. Ima svega 43 kvadrata, dve prostorije i kupatilo. Bilo je tamo šestoro dece, vaspitačice Centra, jedna volonterka iz Francuske. Među našim predstavnicima bilo je 7 dece. Stigli smo u 11 sati. Neki drugari su doručkovali. Susret naše dece i dece ulice ničim nije ukazivao na razliku u njihovim životima. Bio je to susret dece. Oni su nam pričali o tome kako oni provode svoje vreme u Centru, kako im je u školi. Mi smo njima pričali o našim aktivnostima i otpevali im U Zemunu ima jedno mesto, himnu našeg vrtića. Poslužili su nas bombonama.

Bio je to samo početak druženja. Dogovorili smo da nas posete u Centru za razvoj dečjih interesovanja, da se igramo u našem dvorištu, da nam odglume predstavu na kojoj sada rade.

Bilo je lepo. Kada smo se vratili, naša deca ispričala su svojim drugarima kako je bilo, uz fotografije koje smo napravili. Foto priču pogledajte ovde.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s