Engleski jezik

Naša školica engleskog jezika prilagođena je deci uzrasta od 3 do 5 i od 5 do 7 godina starosti. Radionoce engleskog deca imaju 4 puta nedeljno u okviru redovnog vrtićkog programa, a pripremaju se da kasnije nastave sa školom engleskog i polaganje British Council-ovih Kembridž ESOL ispita.

Školica engleskog jezika za decu uzrasta od 3 do 7 godina je bazirana na saznanju da veoma mala deca mogu da nauče strani jezik na sličan način na koji uče maternji jezik. Metodologija ovog programa je bazirana na sledećim pretpostavkama o usvajanju maternjeg jezika:
• Jezik se uvek koristi sa nekim ciljem;
• Jezik se razvija uporedo sa intelektualnim, fizičkim, emocionalnim i socijalnim razvojem;
• Deca razvijaju sposobnost da slušaju jezik i izložena su tom jeziku, ali se ne prisiljavaju da ga govore;
• Rečnik se razvija kroz ponavljanje.

Važnost konteksta

Da bi se postigli gore navedeni ciljevi, učenje treba da se odvija u određenom kontekstu. Program po kome će se raditi će deci obezbediti interesantan kontekst kroz avanture slonice Eli (deca uzrasta od 3 – 5 godina koja tek počinju da uče engleski), Vudija i Frostija u Zemlji bajki (deca uzrasta od 5 – 7 godina koja su već učila engleski jezik jednu ili dve godine).

Značaj pokreta

Na ranom uzrastu, deca uče putem dodira, aktivnosti i pokreta.
Program povezuje njihovo učenje sa razvojem motoričkih sposobnosti. Deca povećavaju kontrolu nad različitim delovima tela putem različitih igara i plesa. Crtanje, bojenje ili lepljenje nalepnica na određena mesta su aktivnosti koje razvijaju motoričke sposobnosti i koordinaciju ruka – oko.

Značaj muzike

Muzika je veoma značajna za decu jer im pomaže da uspostave emotivnu vezu sa onim što uče, a istraživanja su pokazala da mnogo efikasnije uče putem muzike i ritma. Svaka lekcija počinje pesmom. Svaka lekcija sadrži aktivnost koja podrazumeva slušanje muzike i izvođenje neke radnje.

Ohrabrivanje je veoma važno za malu decu. Pohvala je mnogo produktivnija i donosi više rezultata od kritike. Da bi učenje deci bilo zabavno, i da bi u njemu uživala, najbolji je tematski prilaz u učenju jezika.

Deca imaju veoma bogatu maštu i sposobnost da stvaraju svet fantazije, pa to treba ohrabrivati i negovati putem kratkih dijaloga koje će deca odglumiti. Deca veoma brzo pamte dijaloge koje su čuli i tu sposobnost treba dovesti do najvišeg nivoa.

Deca preferiraju da se igraju sama, tako da igre predviđene ovim programom razvijaju njihove socijalne veštine.

Deca zahtevaju puno pažnje koju im je neophodno i pružiti tokom učenja.

Takođe, deca ne mogu dugo da održe pažnju, stoga je potrebna česta promena aktivnosti, svakih 5 – 10 minuta. Ona vole poznate stvari, tako da im treba omogućavati da ih ponavljaju dokle god su aktivno uključena.

Moguće je da mala deca neće neko vreme progovoriti na engleskom jeziku, to je period prilagođavanja poznat kao tihi period. Deca interiorizuju jezik i progovoriće ga prirodno kada za to dođe vreme.

Mala deca bolje izgovaraju strane reči od odraslih jer pažljivo slušaju i ne boje se da naprave grešku. Deca bi trebalo da ponavljaju nove reči zajedno i tada celu grupu treba ispravljati kako se pojedino dete ne bi osećalo osramoćenim.

Program će se odvijati kroz rad u tri grupe. Deca su podeljena u grupe prema nivou znanja engleskog jezika. Za prvu grupu dece predviđen je udžbenik English with Ellie, Alison Blair, Jane Cadwallader, Richmond Publishing.

Za dugu grupu dece predviđen je udžbenik Fairyland 1, Jenny Dolley, Virginia Evans, Express Publishing.

Za treću grupu dece predviđen je udžbenik Fairyland 2, Jenny Dolley, Virginia Evans, Express Publishing.

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s