Mudrovanje

Mogu li deca da filozofiraju?

Rani pedagozi, poput Žana Pijažea, smatrali su da deca do uzrasta od 11-12 godina nisu sposobna za kritičko mišljenje, to jest da ne mogu da razmišljaju o razmišljanju.  Eh! Verovatno ta deca u ono vreme nisu bila dovoljno podsticana na razmišljanje. Krajem šezdesetih godina prošlog veka, na univerzitetu Monkler, u Sjedinjenim Američkim Državama, nastaje program Filozofija za decu, koji je pokrenuo Metju Lipman pod uticajem filozofije Džona Djuija i psihologije Lava Vigotskog. Cilj ovog programa jeste podsticanje i unapređivanje veštine razmišljanja kod dece.

Mi smo ovaj program prilagodili našim potrebama i našoj deci. Cilj programa nije podučavanje dece filozofiji, već filozofski dijalog postaje metod podučavanja i učenja koji podstiče razvoj komunikacijskih i socijalnih veština, kritičkog i kreativnog mišljenja.

Aktivnosti u ovom programu imaju pre svega formu struktuiranog i disciplinovanog dijaloga o tradicionalnim filozofskim pojmovima, koji su istovremeno pojmovi ključni za naš svakodnevni život: tolerancija, prijateljstvo, istina, pravda, sreća, znanje, ljubav itd.

U procesu kroz koji deca prolaze kreće se od postavljanja pitanja da bi se dospelo do boljeg razumevanja problema i pojmova o kojima se diskutuje.

Komunikacija koja se u ovom programu ostvaruje poseduje sopstvenu moralnu kulturu, koja vodi kultivisanju sposobnosti i vrlina.

2 thoughts on “Mudrovanje

  1. Molim vas mi posaljite mail adresu kako bih mogla da vam posaljem private message, nisam uspela da je pronadjem na Vasem sajtu …

    Hvala unapred,

    Masha

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s