Pričalica

Nastanak i razvoj govora i jezika zavise od biološko-genetičkih i socijalnih faktora. Dete usvaja osnovne elemente jezika oponašanjem, vežbanjem, podsticanjem, zavisno od svojih fizičkih i psihičkih sposobnosti i potreba. Usvajanje govora predstavlja prirodan proces govorno- jezičkog razvoja i odvija se spontano, pod uticajem govorno-jezičkog okruženja.

Govorni razvoj veoma je važan i za stvaranje pojma o sebi, za usvajanje pravila ponašanja i stvaranje prvih moralnih sudova.

Aktivnom jezičkom praksom u svakodnevnim životnim situacijama dete ovladava raznovrsnom upotrebom govora, spontano ovladava složenim jezičkim komponentama (glasovima, značenjem, sintaksama) i uči za šta i kako da upotrebi jezik.

U kontaktu sa drugima ono razvija KOMUNIKATIVNE (socijalne) funkcije govora. Da bi dete razvilo komunikacijsku prilagodljivost (eksplicitan govor – govor koji je prilagođen sagovorniku i komunikacijskoj situaciji) nužno je praktikovanje svih funkcija govora, posebno onih koje se razvijaju u kontaktu s drugima.

Govorno-dramskom kreativnom radionicom Pričalica kod dece do 3. godine života podstičemo pravilnu artikulaciju i distinkciju glasova, afirmišemo bogaćenje rečnika i gramatički pravilan izgovor. Deci od 3 do 7 godina namenjene su kompleksnije govorno-dramske radionice, u okviru kojih se polazi od neposrednog dečjeg iskustva i trenutnih interesovanja.

Pored pomenutog, ciljevi Pričalice su i sledeći:

  1. Podsticanje kreativnosti, svesnog i nesvesnog stvaralaštva
  2. Sticanje iskustva u kvalitetnoj, osmišljenoj, svrsishodnoj i pravilnoj komunikaciji
  3. Razvijanje i negovanje veštine slušanja
  4. Podsticanje dramske aktivnosti dece

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s