Zdravi Aladin

Ovo je naš program fizičkog vaspitanja.

Cilj fizičkog vaspitanja kod dece predškolskog uzrasta je da u sistemu celokupnog vaspitanja doprinosi celovitom razvoju ličnosti. Ovo se pre svega odnosi na razvoj fizičkih, funkcionalnih i motoričkih sposobnosti. S druge strane, pravilnom usmerenom fizičkom aktivnošću se radi na očuvanju i razvijanju zdravlja.

Radionica Zdravi Aladin podrazumeva poligon prepreka koje deca savlađuju. Ovi poligoni su prilagođeni biološkoj starosti dece. Pre svega su usmeterni na razvoj koordinacije, shvaćene kao sposobnosti brzog, ekonomičnog i svrsishodnog rešavanja složenih zadataka, odnosno brzog prilagođavanja kretanja na promenjene uslove spoljašnje sredine. Zadaci koji su u poligonu postavljeni pred decu vezani su za: motoričko prilagođavanje, ravnotežu, razlikovanje pokreta, reakciju na zvučne nadražaje. U radioicu su takođe uvršćene i korektivne vežbe. Sve se izvodi uz muzički podsticaj.

Deca prelaze poligon i usmeravanjem instrukotra uče da izvedu određeni pokret uz najmanju prostorno vremensku grešku, odnosno sa najvećim stepenom tačnosti, najmanjim utroškom energije i što kraćim trajanjem pokreta.

Osim što je deci ova radionica zabavna, jer njihovo telo traži tu vrstu izazova, stimulacijom i pospešivanjem njihovog motornog razvoja utiče se i na razvoj drugih funkcija organizma, koje naizgled nisu u direktnoj korelaciji sa pokretom, kao što su razvoj govora, sticanje samouverenosti, razvoj fine motorike i orijentacije, koji omogućava pisanje, crtanje i sl.

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s