Zvrkasta zvukotvornica

Zvrkasta zvukotvornica je muzičko dramska radionica.

DETE I MUZIKA

Dete okruženo muzikom u najranijem uzrastu ima bolju koncentraciju, memoriju, rezonovanje, sposobnost učenja i pokazuje veću kreativnost.

Dokazano je da deca koja rano počnu sa muzičkom edukacijom imaju jače samopouzdanje, samopoštovanje i lakše socijalno prilagođavanje.

Razvijajući muzičke veštine, dete takođe razvija govor, koordinaciju pokreta, apstraktno mišljenje i rezonovanje i ostale komponente intelektualnog i emotivnog rasta.

CILJEVI I AKTIVNOSTI RADIONIOCE

 

Razvoj unutrašnjeg i spoljnog sluha – Deca razvijaju sluh usmeravajući pažnju ka izvoru zvuka, određujući početak i prestanak zvučnosti, diferencirajući zvuke iz okoline i upoređujući boju, jačinu, trajanje i visinu zvukova, karakter i emocije u muzici.

Razvoj muzičke memorije – Deca razvijaju memoriju pevajući pesme sa tekstom, bez teksta (na neutralni motiv) i solmizacijom. Kroz ritmičke i melodijske igre, ponavljanjem motiva i kreiranjem sopstvenih motiva, deca usavršavaju muzičku memoriju i osećaj za ritam i melodiju.

Vokalni razvoj – Kroz izvođenje pesama i melodijskih motiva pored razvoja sluha i muzičke memorije, deca razvijaju i tehniku glasa. Na radionicama radimo i vežbe za pravilan izgovor, disanje, poziciju i stav tela i vokalnog aparata.

Dramski izražaj – Pokretom, igrom i skečevima, deca oživljavaju melodije i stihove pesama različitih žanrova. Iz toga se razvijaju scenske priče, što upotpunjuje njihov doživljaj muzike. Ove scenske priče će imati priliku da igraju pred publikom. Na taj način deca će sticati samopouzdanje i prevazilaziti strah od javnog nastupa.

Socijalni razvoj – Delivši radost muziciranja sa drugom decom, dete oseća sigurnost i pripadnost grupi, neophodnu za pozitivan socijalni razvoj. Zajedničko sviranje i pevanje i kolektivan kreativni rad utiče na svest deteta o važnosti uklapanja u socijalne norme ponašanja, u isto vreme dajući detetu mogućnost da se izrazi na sopstveni način.

Uvežbavanje hora i izvođenje autorskih pesama – Naš dečji pesnik i kompozitor Željko Marinković sa decom uvežbava i izvode autentične njihove pesme. Ideja je da snimimo ovaj materijal i da deca imaju CD na kom su pevali kao uspomenu iz vrtića. Pesme možete videti ovde.

 

2 thoughts on “Zvrkasta zvukotvornica

  1. Sjajan tekst o tome zašto deca treba da se upoznaju i bave muzikom.
    Mogu li da ga linkujem i stavim u „komšiluk“ na svom blogu? (stadaslusamdanas.wordpress.com)
    Pozdrav
    Saša

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s