Dečja Platonova Akademija

Letnji raspust 2012. godine smo proveli u Platonovoj akademiji. Ovaj letnji projekat je bio podržan od strane filozofskog fakulteta, a deca su dva meseca uživala filozofirajući i stvarajući. Postove o ovom projektu pogledajte ovde. 

O samom projektu pročitajte u nastavku.

  – PLATONOVA AKADEMIJA –

 Značaj projekta

Ovim projektom želimo decu ranog školskog uzrasta, u toku njihovog letnjeg raspusta, da  upoznamo sa antičkom Grčkom kao kolevkom moderne zapadne civilizacije. U toku realizacije projekta deca će biti upoznata sa vrednostima, različitim idejama i školama mišljenja, pa samim tim i filozofima koji su ta mišljenja zastupali i sistematično razvijali.

Platonova Akademija kao jedna od najranijih obrazovnih institucija, a u svoje vreme i najnaprednija, poslužila nam je kao model učilišta i učenja: škola mišljenja, razvijanje moralnih vrednosti, humanističkog stava kod dece i usmerenje ka humanističkom obrazovanju, koje je u to vreme podrazumevalo i um i telo, i znanje i veštine, a dijalog kao osnovni oblik razmene mišljenja i učenja.

U našoj Platonovoj Akademiji neguje se pristup učenju u kome svako može da pita i da bude saslušan, a učiće se osnove debate, retorike, biće razvijano kritičko mišljenje, zatim sučeljavanja mišljenja, takmičenje u veštinama i sl.

Cilj nam je da pokažemo da filozofija nije neka nauka “za čudake u godinama”, koja ničemu ne služi, već da je to disciplina koja vežba um i razvija etičke kvalitete kod čoveka, i što pre se dodje u kontakt s filozofijom, to bolje.

Razbijaju se predrasude o filozofiji kao nauci i pokazuje se da je dete, još neiskvareno školom, predrasudama, još otvorenog uma, u stanju da takve sadržaje isprati, prihvati, dalje razvija – u cilju svog daljeg obrazovanja, razvijanja interesovanja i kritičkog mišljenja.

Dete razmišlja i dete govori. Smatramo da je filozofija za decu najbolji je način da se deci usadi ljubav prema razgovoru i razmeni misljenja, osnovnoj kulturi međusobnog ophođenja i debatovanja.

 Kratak opis ciljeva i aktivnosti

Primarni cilj kojem projekat teži je kreativno ispunjavanje slobodnog vremena dece ranog školskog uzrasta u toku njihovog letnjeg raspusta kroz celodnevni program radioničarskog tipa. Radionice su koncipirane po uzoru na predmete proučavane u Platonovoj Akademiji. Realizacija ovog programa ima vaspitno-obrazovni karakter i promoviše filozofiju, sport, muziku, glumu i umetničko stvaralaštvo kod dece.

Autentičan ambijent

Projekat se realizuje u Centru za razvoj dečjih interesovanja Povratak prirodi, u Zemunu. Prostor Centra obuhvata jednospratna kuća sa površinom od 210m², ograđeno dvorište koje ne gleda na ulicu na površini od 550m² i studio sa salom površine 68m². Prostor će tokom trajanja projekta biti uređen tako da podseća na antičku Grčku. U dvorištu će biti podignuto filozofilište po ugledu na Agoru. Činiće ga antički stubovi i amfiteatar od panjića i panjeva.

Predmeti koji će biti izučavani

Filozofija

  1. Ideje i misli
  2. Etika
  3. Nauka o harmoniji
  4. Logika
  5. Mitologija
  6. Govorništvo
  7. Matematika
   1. Geometrija
   2. Algebra
   3. Astronomija
   4. Lepota izražavanja
    1.  Izmišljanje priča
    2. Izmišljanje pesama
    3. Izmišljanje drama
    4. Muzika
     1. Sviranje
     2. Pevanje
     3. Horsko pevanje
     4. Muzičke igre / koreografije / ples
     5. Sport
      1. Olimpijada
      2. Igre i telesne vežbe
      3. Borilačke veštine
      4. Gimnastika
      5. Gađanje
      6. Gađanje praćkom
      7. Rukovanje štitom
      8. Gađanje strelama
      9. Umetnost
       1. Grnčarstvo
       2. Slikanje i oslikavanje
       3. Tkanje
       4. Mozaik
       5. Pravljenje muzičkih instrumenata
       6. Izrada rekvizita za sportske aktivnosti
       7. Gluma
        1. Komedija
        2. Tragedija

Metodologija realizacije projekta

Filozofskim temama pristupićemo prema uzoru na metode Metjua Lipmana, tvorca filozofije za decu. Ostale predmete prilagodili smo deci predškolskog i ranog školskog uzrasta a u skladu sa višegodišnjim iskustvom praktičara Centra za razvoj dečjih interesovanja Povratak prirodi.

Osobe angažovane na realizaciji projekta

Za realizaciju projekta angažovano je 5 redovnih praktičara Centra (2 vaspitača, 1 defektolog-logoped, 1 pedagog, 1 sociolog), kao i diplomirani filozof, pravnik, likovni umetnik, muzičari, glumci, sportski radnici i volonteri.

 

 

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s